Overbelastingsletsels bij o.a. sporters

Achillespeespijn

Pijn bij en aan de achillespees kan veroorzaakt worden door slechte doorbloeding of verkeerde voetstand. Ook slijmbeurzen kunnen zeer vervelend zijn en voor een verkalking op de hiel zorgen (Haglund). Sporters kunnen achillespeesblessures oplopen door een te plotse en sterke belasting of door het lopen op verkeerde schoenen op bijvoorbeeld een zachte ondergrond.

podologie - overbelastingsletsels bij sporters, hielpijn

Hielpijn

Hielpijnen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kan er een ontstoken slijmbeurs zijn, verminderd voetvet onder de hiel, een geïrriteerde zenuw, scheurtje in een pees, maar de bekendste zijn toch wel hielspoor en fasciitis plantaris. Een hielspoor is een kalkafzetting op de onderzijde van het hielbeen, welke soms bij druk zeer pijnlijk kan zijn en is ook te zien op een röntgenfoto.

Van alle mensen heeft 15% een hielspoor, maar slecht 3% daarvan krijgt ooit last. Fasciitis plantaris is een hielpijn die ontstaat, doordat in een pees-spierplaat (aponeurosis plantaris), welke begint bij de hiel en onder de gehele voetzool doorloopt bij belasting kleine haarscheurtjes gaat vertonen, waarin wondvocht komt. De pijn is meestal het ergst bij opstaan en start en wordt daarna minder. Meestal veroorzaakt door te grote belasting of verminderde conditie.

podologie - overbelastingsletsels, hielpijn en achillespeespijn